MATUIREA STICLEI CU AJUTORUL UNUI JET DE AER CU NISIP
Pentru a conferi sticlei un efect mat, este necesară executarea sablării suprafeței articolelor din sticlă. O astfel de prelucrare se face cu ajutorul unui jet de aer cu nisip, suflat sub presiune înaltă (matuirea se mai numește “prelucrarea cu jetul de aer cu nisip”).
În procesul de sablare a sticlei, aceasta este prelucrată și securizată la temperaturi înalte, ceea ce permite nu doar mărirea durabilității sticlei, ci și lipirea muchiei la sticlele groase. Astfel, prin reglarea nivelului de presiune și structurii granulare a nisipului care este propulsat pe suprafețele de sticlă, se pot obține diferite tipuri de matuire.
Metoda sablării sticlei cu ajutorul jetului de nisip permite matuirea selectivă a suprafeței sticlei. Unul din metodele matuirii selective este aplicarea desenelor. Indiferent de tipul și complexitatea desenului, acesta poate fi aplicat atât pe o parte cât și pe ambele părți.
Există o modalitate de a conferi sticlei o adâncime și claritate adițională, atunci când sablarea are loc din două părți: pe o parte se sablează desenul, lăsându-se transparent fundalul, pe partea cealaltă se execută aceeași procedură în ordine inversă.
În cazul oglinzilor, o astfel de prelucrare (sablarea/matuirea sticlei) va arăta destul de original și neobișnuit. Matuirea pe suprafețele de oglindă se face prin sablarea sticlei, o porțiune a căreia preventiv a fost curățată de amalgam (acoperirea oglinzii). O altă metodă de prelucrare este aplicarea desenului din partea sticlei, în așa caz desenul se reflectă în oglindă, obținându-se un efect artistic deosebit.
Sablarea selectivă a sticlei înseamnă nu doar executarea a unei părți a articolului din sticlă, acesta poate fi un element executat aparte, completând frumos decorul oricărei case.